מרכז אמאן, המרכז הערבי למען חברה בטוחה –
המשימה שלנו היא להתמודד עם אלימות ופשעים בתוך החברה הערבית בישראל וסוגיות זכויות אדם באופן כללי עם התמקדות ביחסים דתיים בין קבוצות.
המיעוט הערבי בישראל מהווה חמישית מהאוכלוסייה הכללית של המדינה. הרוב המכריע של מיעוט זה חי בערים הערביות שלו ובכפרים ואילו חלק קטן מהמיעוט הזה חי בערים יהודיות-ערביות מעורבות.
המיעוט הערבי בישראל סובל מתנאים ירודים של חיים מאז הקמת המדינה, בעיקר בשל מדיניות מפלה כשמדובר בתקציב, חלוקת משאבים, פיתוח חברתי וכלכלי.
השפע של יוצרי המדיניות הישראלים שהתעלמו מהמיעוט הערבי במשך עשרות שנים הובילו לתוצאה של עוני חמור, אבטלה ורמות עבריינות גבוהה. בנוסף, המיעוט הערבי הזה סובל ממחסור חמור בתשתיות שירותים ומתקנים, חינוך ירוד, ומערכת אכיפת חוק לא שווה ופעילויות שיטור גרועות.
מדיניות הרשלנות הרשמית של הרשויות הישראליות, יחד עם כמה שינויים מבניים חברתיים שהמיעוט הערבי עבר בשנים האחרונות, הביאה לעלייה מדאיגה בפשיעה ובשיעור האלימות אצל מיעוט הזה.
משנת 2000 עד השנה, המיעוט הערבי בישראל רשם למעלה מ- 1500 גברים ונשים קורבנות של אלימות ופשע, ממוצע של 71 קורבנות בשנה בהשוואה לממוצע של 60 קורבנות בישראל בשנה. בנוסף, מאות פגיעות פיזיות וברכוש, ומאות מקרים של תקיפות מדווחות בתוך המיעוט הערבי בכל שנה.
לאור המצב הזה, האזרח הערבי הרגיל הפך חסר אונים אל מול ההידרדרות המתמשכת בביטחון האישי שלו וביטחון המשפחה שלו. זכויות האדם והאזרח של האוכלוסייה הערבית ניזוקו קשות בשל כשלונם של הגופים הממשלתיים להתמודד עם המשבר הזה. בנוסף, הנהגת המיעוט הערבי המקומית אינה מסוגלת להתמודד ביעילות עם הבעיה עקב חוסר בעזרה אמיתית.
– מרכז אמאן – המרכז הערבי לחברה בטוחה- ובמשך שנים כבר עובד באופן אינטנסיבי להגנה על זכויות האדם והאזרחים, להשפיע על המדיניות של שני הגופים, הממשלתיים וההנהגה הערבית המקומית, בנוגע להתפשטות אלימות ותופעת הפשע והמיעוט הערבי בישראל.
המטרה של מרכז אמאן היא לגרום לכל הצדדים המעורבים לשלב ידיים, במקום להאשים אחד את השני, על מנת לפעול ביעילות עם התופעה החמורה הזו.
מרכז אמאן מתכוון לעודד את הרשויות הרשמיות, כמו גם את מנהיגי המיעוט הערבי. לקחת אחריות אמתית, להצטרף למאמצים רציניים, להקצות את כל המשאבים הנחוצים בכדי לשים את הנושא הזה בראש סדר העדיפויות שלהם.
מרכז אמאן גם מארגן פגישות, סדנאות והרצאות לנוער מקומי ותלמידי בית ספר להעשיר את המודעות שלהם לגבי תופעת האלימות והפשע , לעשות סדר וליצור יכולת מנהיגות עתידית מתאימה מקבוצות צעירים אלה תלמידים להתמודד עם המשבר.
יתרה על כן, מרכז אמאן מקדיש תשומת לב מיוחדת למערכת היחסים הרגישה מאוד בין הקהילה הערבית והמוסד המשטרתי בישראל. הקהילה הערבית תופסת במשטרה כגוף עוין ומפלה בעוד המשטרה רואה במיעוט הערבי כאיום בטחוני. מערכת היחסים הזו של חוסר אמון משפיעה לרעה על ביצועי המשטרה והפעילות בתוך הקהילה הערבית. לכן, המטרה של מרכז אמאן היא לצמצם את הפער בין שניהם.
על ידי שינוי התפיסה של האוכלוסייה הערבית לגבי המשטרה ותפיסת המשטרה לגבי האוכלוסייה הערבית כך שהמיעוט הערבי עובד עם ולצד המשטרה להשליט סדר וליהנות משירותי שיטור יעילים יותר בעתיד.
המרכז מחולק לשלושה חלקים:
מחלקת איסוף נתונים:
אנו עורכים מחקרים ואוספים נתונים על הקהילה הערבית עם התמקדות בפעולות אלימות ותוכניות של הממשלה בנושא זה. אנחנו משקפים את המציאות הן לקהילה והן לממשלה.
מחלקת המעבדה:
מחלקה זו מתמקדת בקיום פגישות וסדנאות עם מנהיגים פוליטיים ערבים, דתיים, חברתיים ודוחפת לנטילת אחריות נוספת על קהילות שלהם. עם תשומת לב מיוחדת לנשים.
כמו תפקידם בשינוי חברתי. כמו כן במחלקה זו אנו מתמקדים בלמידת וניתוח תכניות הממשלה והממשל המקומי שמתמודדים עם תופעות האלימות.
מחלקת שינוי מדיניות:
המרכז מכין תוכניות מקצועיות ספציפיות בחינוך, רווחה, נוער, ממשל מקומי, ומדיניות ממשלה ממשלה..וכו. אנחנו שוכרים מומחים אקדמיים כדי להכין את התוכניות האלה. אנחנו מתכוונים
לעודד אגpים ממשלתיים להתאים את התוכניות בעבודת השדה.
מרכז אמאן, אשר מחויב עמוקות לשיפור עתידו של המיעוט הערבי במדינת ישראל מצפה בקוצר רוח לשתף פעולה עם ארגונים וגופיםלהשיג את המטרות המוזכרות לעיל.
בבקשה, אל תהססו ליצור איתנו קשר.
קמאל ראין רדא ג'אבר
יו "ר מרכז אמאן. מנהל מרכז אמאן